Kategoriler
Sağlıkta Güncel Gelişmeler

Ah Bu Obezitenin Gözü Kör Olsun!

Obezite’nin gözü olsa, kör olur muydu bilmem ama obezitenin bizi kör ettiği ayan beyan ortada… Obezite Atölyesi’nde programa dahil ettiğim hastalarımın hep sorduğu bir soru var: “Hocam ne kadar zamanda kaç kilo verebilirim” Benim de ısrarla bu noktada söylediğim bir şey var: “Siz kiloyu bırakın da nelerden kurtulduğunuza bir bakın”

Obezite’nin gözü olsa, kör olur muydu bilmem ama obezitenin bizi kör ettiği ayan beyan ortada…

Obezite Atölyesi’nde programa dahil ettiğim hastalarımın hep sorduğu bir soru var:

“Hocam ne kadar zamanda kaç kilo verebilirim”

Benim de ısrarla bu noktada söylediğim bir şey var:

“Siz kiloyu bırakın da nelerden kurtulduğunuza bir bakın”

Bir hekim olarak insanın doğduğu andan öldüğü ana kadar hayatı boyunca karşılaşabileceği tüm sağlık sorunlarını hastalarımızla beraber yaşama ve empati kurma şansımız oluyor. Son pişmanlıkları, hüzünleri, acıları ve küçük mutlulukları hep beraber karşılıyoruz hastalarımızla.

Yeri geliyor yoğun bakımda dört bir tarafından kablo sarkan amcayla beraber kahkayı basıyor, yeri geliyor küçücük bir bebeğin yüzünün buruşması bizi derinden etkiliyor. Sözün özü hayatta, hayata dair ne varsa aslında hepsi hastane koridorlarında bulunuyor. Ve hayata dair olan her şeyin bir keşkesi de beraberinde geliyor…

Keşke dememek için asla geç kalmayın!

Obezite diyabetten, hipertansiyona; kalp ve damar hastalığından, körlüğe; böbrek yetmezliğinden kansere kadar onlarca hastalığa yol açan tam bir baş belası. İşin ilginci can boğazdan geliyor ve sinsi hastalığımız obezite de aynı yolu kullanıyor.

Obezitenin altında kimi zaman bir yeme içme bozukluğu, kimi zaman depresyon, çoğu zaman da metabolik bir hadise bulunuyor. Erken dönemde önlem almak, obeziteyle mücadele etmek ve sağlıklı kiloda mutlu bir yaşam sürmek sorduğunuz “kaç kilo veririm” sorusundan inanın bu noktada daha değerli oluyor.

Çok basit bir örnekle sözlerimi noktalayım. 19 litrelik su damacanasını bu yazıyı okuyan kaç kişi kaldırabilir? Hadi bunu kaldırdığımızı varsayalım; her gün kaç kişi bu damacanayı kilometrelerce öteye taşıyabilir?

Peki, bu fazlalığı üzerinizden attığınız anda ne kadar uzağa gidilebilir?

Performansın, gücün ve enerjin ne kadar artabilir?

Ve ne kadar özgür olunabilir hiç düşündünüz mü?

Sağlık için obeziteye karşı şimdi harekete geçin!

SON BİR BİLGİ NOTU:

  • İngiliz “The Lancet” dergisinde yayımlanan araştırmada, dünya genelinde obezitenin 500 milyon kadar yetişkini etkilediği belirtilirken, kadınların bu hastalıktan daha çok mustarip olduğu vurgulandı.
  • Dünyada obezitenin 28 yılda iki kat arttığı, hastalığın 205 milyon erkeği ve 297 milyon kadını etkilediği belirtildi.
  • En “kiloluların” Büyük Okyanus’taki küçük bir ada olan Nauru’da, en az “kilolu erkeklerin” Demokratik Kongo Cumhuriyeti, kadınların ise Bangladeş’te bulunduğu ortaya çıktı.
  • Dünya Sağlık Örgütüne göre beden kitle indeksi 25’in üzerinde olanlar aşırı kilolu, 30’un üzerindekiler obez olarak değerlendiriliyor.

 

Instagram.com/uzm.dr.ozgurniflioglu

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı

Obezite Atölyesi® Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir